ИЗПРАТИ СИГНАЛ
17 May

Погваме служебните автомобили, нощуващи незаконно по кварталните паркинги

239dfbf7fb56de48079c69faf3670af6-15-02-2016.jpeg

Погваме служебните автомобили, нощуващи незаконно по кварталните паркинги Масово фирмени коли се оставят да нощуват на вътрешно комплексни алеи и паркинги, които са предназначени за живущите в кварталите.

В централната градска част на Варна няма чак толкова голям проблем с местата за паркиране на автомобилите през нощта. От серизоен недостиг на паркоместа вечер обаче страдата кварталите, особено тези в районите “Младост” и “Владислав Варненчик”.

За проблема с паркирането пред блоковете допринасят служебните автомобили, които се оставят да домуват пред блоковете. Служители на фирми заемат паркоместа, освен с личните си коли, но и със служебните си автомобили. Поне 20% от един квартален паркинг в “Младост” например е зает от фирмени коли, установи проверка на наш екип на Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Нощуването на служебни коли на кварталните паркинги, които са общинска собственост е в разрез с две наредби. Според Наредбата за организацията на движението на територията на община Варна фирмените автомобили могат да ползват паркомясто само срещу т. нар. “служебен абонамент”.

“На улици, площади и паркинги – общинска собственост, на специално обозначени за това места, може да се въвежда режим на платено паркиране „Служебен абонамент“. Редът и условията за определяне на местата с режим на платено паркиране „Служебен абонамент“ се утвърждава със заповед на управителя на Общинско предприятие „Общински паркинги и синя зона”, гласи чл. 30 от Наредбата.

“Служебен абонамент“ е режим на платено паркиране върху определени от община Варна и съгласувани с „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна, фиксирани и обозначени за тази цел места на улици, площади и паркинги общинска собственост на територията на община Варна, на ППС на физически или юридически лица, на основание сключени от същите лица договори за временно и възмездно ползване на съответните паркинг-места с Общинско предприятие „Общински паркинги и синя зона”.Нарушителите се наказват с глоба фиш, е утвърдено още в наредбата.

Нощуването на служебни автомобили по кварталните паркинги противоречи и на Наредбата за обществения ред на територията на община Варна. В раздел IV, чл. 28, т. 5 е записано, че домуването на товарни автомобили (както често се регистрират служебните коли) по улици, вътрешно комплекси алеи и паркинги, тротоари е забранено, а глобата за нарушителите е в размер от 50 до 500 лв.

Именно заради липсата на контрол и неизвършване на проверки по кварталните паркинги от общинска полиция, ние подемаме инициатива, в която гражданите да изпращат жалби и сигнали за неправомерно паркирали служебни коли на имейл: signali@iaic.bg. С подадените сигнали и свидетелски показания неправомерно паркиралите шофьори могат да бъдат глобявани дори без да са на мястото до превозното средство.

Ние от Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи ще инициираме срещи с районните кметове и с домоуправителите на етажните собствености, които не само имат правомощия, но са и длъжни да осигуряват съдействие на специализираните служби за опазване на обществения ред при изпълнение на техните задачи и да сигнализират при неспазване на наредбата, в която е регламентирана забраната за домуване на служебните автомобили.

За да се спести ресурс и ангажираност на общинска полиция, пък предлагаме на община Варна да изиска от фирмите информация, къде е обособила паркоместа за колите си. Ако дадена фирма не предостави такава информация в определен срок, то това ще доведе до извода, че не разполага с места за нощуване на служебните си автомобили и вечер те се паркират нерегламентирано.

Всеки, който стане свидетел на това как служебни автомобили се оставят да нощуват на квартални паркинги може да изпрати сигнал на имейл signali@iaic.bg.