ИЗПРАТИ СИГНАЛ
21 Dec

Година затвор и глоба, ако караш без “Гражданска отговорност”

Пострадали при катастрофи

Една година затвор и глоба между 500 и 1000 лева, ако не си си платил глобите за извършени пътни нарушения или нямаш “Гражданска отговорност” на колата – това гласят вече обнародвани нови промени в Наказателния кодекс.

Причината за промените конкретно за “Гражданска отговорност” е, че от 1 януари КАТ прекратява служебно регистрацията на коли без полицата. В момента 150 000 коли са с прекратена регистрация по тази причина. Текстовете в НК гласят, че наказанието до една година затвор и глобата ще са за шофьорите на коли, които не са регистрирани по надлежния ред.

 

Миналата седмица окончателно бяха приети и новите промени в Закона за движение по пътищата.

Санкция от 700 лв. е предвидена за нарушение в населените места и 600 лв. извън тях. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. Така при шофиране със 130 км в час в града при разрешени 50 км глобата стига 1000 лева. На шофьорите без книжка ще се отнема регистрацията на автомобила. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта. Глобата скача на 1000 лв., а книжката ще се прибира за година, когато алкохолът е над 0,8 промила.

Книжката ще се прибира и на водачи, които се правят на разсеяни и не си плащат наложените глоби. Книжката ще се прибира за година и на участници и организатори на гонки, като в тези случаи ще се налага и глоба до 3000 лв. Който кара в насрещното по магистрала или скоростен път пък ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лв. При повторно нарушение – за 6 месеца и глоба 4000 лв. Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм ще отнасят глоба от 50 лв.