ИЗПРАТИ СИГНАЛ
11 Jan

Внимание пешеходци! Топенето на снега – предпоставка за пътни инциденти

snow-1813463_960_720

След обилните снеговалежи, които сковаха страната, сега предстои тяхното топене. Това от своя страна става предпоставка за увеличаване на пътните инциденти.

От Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи призоваваме най-вече пешеходците да се съобразят с усложнената пътна обстановка и да се движат с повишено внимание. Наличието на сняг по тротоарите провокира пешеходците да се движат по пътните платна, успоредно с автомобилите. В същото време мокрият асфалт поглъща светлините от фаровете на колите. Така от една страна шофьорите имат по-малка видимост, от друга – е много вероятно пешеходците да не забележат приближаващ се автомобил.

Ако все пак пешеходците са решили да се движат по пътните платна, нека поне го правят срещу движението, за да успеят да реагират навреме в случай на приближаване на кола. От Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи призоваваме пешеходците да ползват фенерчета в тъмната част на денонощието, както и светлоотразителни дрехи.

Същото се отнася и за велосипедистите, за които светлините и светлоотразителните жилетки са повече от задължителни в усложнената пътна обстановка. Мокрите платна са опасни и за автомобилистите. Шофьорите да управляват с повишено внимание, апелираме от Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.