ИЗПРАТИ СИГНАЛ
6 Apr

Внимание! Нови наказания за нарушения на пътя.

KAT

МВР определи за кои нарушения колко контролни точки се отнемат – чака се одобрение Броят на контролните точки на младите шофьори се намалява от 39 на 26, като отпада отнемането на точки при някои нарушения. Това гласят новите промените в специалната наредба на МВР, която вече е в сила. След измененията контролни точки няма да се отнемат за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище.

Досега за това се отнемаха 6 контролни точки. Сега обаче ще може да бъде налагана моментално глоба, с фиш, като това ще могат да правят и общински полицаи, като няма значение дали нарушителят е в автомобила. Повече са обаче точките, които ще се отнемат при повторно преминаване на червен светофар – 12. Същото е наказанието и при повторно преминаване на пешеходна пътека, без да се даде предимство на пешеходеца.

Промени има и в частта за управлението на кола без регистрационни табели. Досега при управление на спряно от движение МПС се отменяха 5 точки. С новите изменения обаче ще се отнемат 8 точки за управлението на МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места. Промяната вероятно е свързана с новите правомощия на контролните органи – при определени нарушения да свалят регистрационните табели на автомобилите на провинилите се шофьори.

Другата голяма промяна се отнася до броя на контролните точки, които младите шофьори получават. Досега всички правоспособни шофьори получаваха 39 точки. От 1 юли обаче шофьорите, които получават книжка за първи път, ще имат 26 точки. Пълният брой точки ще получат след стаж зад волана от 2 години.