ИЗПРАТИ СИГНАЛ
8 Dec

Внимание! Днес гласуват най-бруталните санкции в историята на България срещу нарушителите на пътя

21e12e12iucm9832y7cn4

Глобите за превишена скорост ще се увеличат два пъти. Това предвиждат промените в закона за движение по пътищата, които влизат за окончателно приемане в пленарна зала, съобщава БНТ.

За превишаване на скоростта с над 50 км/ час санкцията става 1 000 лева за превозни средства от обществения транспорт и при пренасянето на опасни товари. 700 лева за нарушение в населените места и 600 извън тях.  За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. Така при шофиране със 130 км в час в града при разрешени 50 км глобата стига 1000 лева. Измененията в над 30 параграфа целят затягане на контрола по пътищата.

Отнемане на регистрацията на автомобила ще бъде прилагана срещу шофьорите без книжка. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила. Над 600 души на седмица хваща КАТ да карат без книжки, сочат по данни на транспортната комисия в парламента. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта.