ИЗПРАТИ СИГНАЛ

Какво трябва да знаете, ако сте участник в ПТП?

Без да създавате опасност за движението по пътя, трябва да спрете, за да установите какви са последиците от произшествието. Във всички случаи на ПТП водачите са длъжни да уведомят службите на Пътна полиция при ОДП – тел. 165.

Ако при произшествието са пострадали хора трябва да останете на мястото на произшествието и да изчакате представител на МВР или на следствието. До пристигането на контролните органи трябва да вземете мерки за безопасността на движението и да окажете помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за Вас. Следва да не премествате превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променяте състоянието му до идването на контролните органи, освен ако е необходимо да превозите пострадал до лечебно заведение, след което трябва веднага да се върнете на мястото на произшествието. Водачът има задължение също да вземе мерки следите от ПТП да бъдат запазени до тяхното описване от компетентните служби, както и да не консумира алкохол до тяхното идване.

Когато при произшествието са причинени само имуществени вреди има два варианта:
Ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило това ПТП, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП и съвместно уведомяват контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието.

  • да няма пострадали лица;
  • в ПТП да участват само две превозни средства;
  • да няма увредено друго имущество, освен двете превозни средства;
  • между двамата участници да има съгласие относно обстоятелствата и вината, свързани с ПТП;
  • и двете участващи превозни средства да са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието;
  • и двамата водачи да не са употребили алкохол или други упойващи вещества.

Ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, при които е настъпило то, те без да напускат местопроизшествието, уведомяват също контролните органи на МВР на територията, на която е настъпило произшествието и изпълняват дадените им указания. Службите за контрол издават протокол за посещението си на мястото на ПТП.