ИЗПРАТИ СИГНАЛ
23 Jan

От днес КАТ дебне за нарушители на новите правила

Международна асоциация за пострадали при катастрофи

Днес е първият работен ден, в който пътните полицаи ще дебнат за нарушители, след като новите правила за движение по пътищата влязоха в сила.

Според новите правила за шофиране с превишена скорост в населено място глобите вече са следните: при нарушение с между 31 и 40 км/ч санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв.

Санкциите за шофиране след употреба на алкохол също за завишени и променени. Те започват при стойности между 0.5 и 0.8 промила – 6 месеца без книжка и парична глоба от 500 лв. Над 0.8 промила в кръвта биха ви лишили от правоуправление за година, а отказ от тест с дрегер или кръвна проба се наказват с 5000 лв. и три години без книжка.

Едно от най-коментираните нововъведения е възможността да бъдем наказани със сваляне на регистрационната табела на автомобила. Това ще се случва при шофиране без книжка, при употреба на алкохол над 0.5 промила, при употреба на наркотици или отказ от проверка на дрегер или кръвна проба.

Участието в т.нар. незаконни гонки вече е престъпление. То ще се наказва с парична глоба от 3000 лв. и отнемане на книжката за срок от една година. При повторно провинение годините стават три, а санкцията – 5000 лв.

При влизане в изрично затворени участъци глобата също е значителна 1000 лв. и отнемане на документите за три месеца.

Бяха премахнати и текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, също да носят отговорност. Подобно тълкувателно решение на отменените текстове дойде и от Върховния касационен съд.

От Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи призоваваме шофьорите да спазват новите правила, не само за да си спестят неприятности с органите на реда, но и за да опазят своите здраве и живот, както и на останалите участници в движението.