ИЗПРАТИ СИГНАЛ
18 Mar

Нелеп светофар замести ремонт на подлез

Podlez-Pobeda

Поставяне на светофар вместо ремонт на подлез на бул. “Цар Освободител” до спирка “Победа” предпочете община Варна, макар че съоръжението е повече от неудачно за отсечката, по която редовно стават ПТП-та. Вместо да ремонтира съществуващото пътно съоръжение под спирката, което да намали риска от катастрофи с пешеходци, местната администрация монтира светофар. Това обаче утежнява трафика и задръства движението по и без това натоварения път, по който само малко по-нагоре също има светофар.

Още в края на 2014 година ние от екипа на  Международна асоциация за застраховани и пострадали при катастрофи  сме подали в община Варна проектно предложение за ремонт на съществуващия подлез. Предложението пуснато до Община Варна можете да откриете <<ТУК>>
И макар, че ударно в момента се ремонтират подлезите в града, конкретния в “Победа” остава заключен, неремонтиран и неизползваем. Сигналите към община Варна от граждани има още от далечната 1999 г., но поради липсата на бюджет или други причини, така и не се стига до реконструкцията и довършването на подлеза като безопасно съоръжение за пешеходците, което да предотвратява катастрофи.

В момента подлезът е наводнен и корозирал. В съоръжението постоянно има приток на вода от намиращия се над него отводнителен канал. Това от своя страна застрашава цялото пътно платно, по което се движат леки коли, тежкотоварни автомобили и автобуси с деца. Заради притока на вода има риск и от срутване на платното.

pp7 pp6

Подлезът на спирка “Победа” попада в границите на два района – “Младост” и “Приморски”. От страната на “Младост” е изградено стълбището и е затворен с метална решетка. Този подлез е недоизграден и никога не е работил, коментираха от район “Младост.

От там допълниха, че проблемът е поставян многократно както от страна на гражданите към районната администрация, така и от страна на районната администрация към Община Варна. Като компромисно решение, тъй като доизграждането изисква както повече време, така и повече средства, през 2015 година на заседание на общинската комисия по безопасност на движението е взето решение да бъде поставена светофарна уредба, която вече е факт. Решението за обследване на настоящата конструкция, както и за доизграждането, е в правомощията на Община Варна, уточниха от районната администрация.

svetofar1 svetofar

Адекватното и единствено решение чрез което би се постигнал бърз и действащ ефект осигуряващ безопасността на пешеходците и нормалното придвижване на автомобилите в участъка е започването на ремонтни действия за реконструкция и довършване на вече изградения подлез, категорични сме от Международна асоциация за застраховани и  пострадали при катастрофи. В своя завършен вид, той трябва да има допълнителни рампи за майки с детски колички и хора в инвалидни колички.

Като допълнителни мерки за осигуряване на безопасност по бул. “Цар Освободител” ние от екипа на Международна асоциация за застраховани и  пострадали при катастрофи сме предложили на Община Варна и решение свързано с безопасността за движение по бул. “Цар Освободител” още преди 2 години. Във въпросното предложение, ние специалистите предложихме решение което е просто и не изисква преструктуриране на самия булевард. Решението е просто и само едно – да се постави разделителна метална ограда по цялото продължение на булеварда с начало от изхода на бензиностанция ОМВ. Предложението входирано през 2014г. можете да видите <<ТУК>> 

На въпросния булевард “Цар Освободител” тази сутрин във Варна отново загина 53-годишен пешеходец, пресичайки на нерегламентирано място. Това е втория смъртен случай само в рамките на два месеца, като тези два живота биха могли да бъдат запазени само с простото поставяне на физическа преграда. Поставянето на мантинели би отказало пешеходците да пресичат на необозначените места, което ще намали риска от катастрофи, смятаме ние Международна асоциация за застраховани и  пострадали при катастрофи.