ИЗПРАТИ СИГНАЛ
7 Dec

Идеята на IAIC за умни зебри влезе в националното законодателство

IMG-20160809-WA0000

Инициативата на IAIC за зебри, които да подсещат пешеходците да се оглеждат преди да пресекат, влезе в националното законодателство.

От май догодина всички пешеходни пътеки в страната стават черно-бели, а в началото на маркировката ще се поставя надпис “Погледни”, който да подсеща пешеходците да се оглеждат съответно наляво или надясно. Това са част от новите стандарти за пешеходните пътеки, приети от държавата.

Много преди проекто-предложението да бъде разгледано от парламентарната комисия по транспорт и прието от Народното събрание, идеята беше реализирана от Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи в няколко български града.

Първите умни зебри бяха поставени в Русе и Шумен, където от IAIC предоставихме боя и шаблони за изработката им. След това инициативата бе реализирана и в градовете Варна и Бургас, на които също предоставихме безвъзмездно материали за изработката на специалните пешеходни пътеки. В подкрепа на инициативата ни, да се сдобие и Бургас с умни зебри, се обяви общинският съветник и председател на постоянната комисия по туризъм в местния парламент Живко Табаков. Той внесе докладна записка с предложение за ефективното решение за повишаване на безопасността за пешеходците по бургаските улици.

След това идеята ни бе внесена и в парламентарната комисия по транспорт, тя бе разгледана и одобрена, а в края на октомври и приета от НС, като промяната залегна в Закона за движение по пътищата.

“Умните” пешеходни пътеки имат за цел да повишат вниманието на пешеходците при пресичане, като напомнят, макар и на пръв поглед просто, но много важно правило за пешеходните участници в движението – да се оглеждат.