ИЗПРАТИ СИГНАЛ
14 Jul

Европейски пътища през лятото

europe

Шофирането в Европа не е толкова различно от шофирането у дома, в първите ден-два може да се настроите. Карайте внимателно, наблюдавайте движението, избягвайте шофиране в големи градове, когато е възможно, и винаги си слагайте предпазния колан.

В тази и следващите статии са изброени едни от най-добрите съвети за безопасно и приятно шофиране по европейските пътища.

autobahn lines   Шофирайте като останалите европейци. Когато изпреварвате други шофьори, бъдете смели, но внимателни. При завои или тесни пътища, по-бавната кола пред вас може да използва мигач, за да покаже кога е добре да минете. Това се използва несъгласувано и не разчитайте на него сляпо. Уверете се, че разбирате маркировката на лентата – във Франция една, непрекъсната, бяла линия в средата на пътя означава, че е забранено  преминаването в двете посоки; В Германия – двойна бяла непрекъсната линия.

След няколко минути на магистралата ще научите, да не се бавите на изпреварващата лента. За изпреварване използвайте лявата лента на континента и дясната лента във Великобритания и Ирландия. В някои страни (като Франция, Германия и Холандия) е незаконно използването на по-бавната лента за изпреварване.

roundabout    Научете се да обичате кръгови кръстовища. В кръговото движение трафикът продължава непрекъснато в кръг около централен остров. Докато в цяла континентална Европа ще ги видите на случайни места (където превозните средства се движат обратно на часовниковата стрелка), кръговото движение е навсякъде на Британските острови (където трафикът протича по посока на часовниковата стрелка). Те работят чудесно, ако следвате златното правило:
roundabout_three

Трафикът в кръговото движение винаги има право на път, докато влизащото превозното средство дава предимство. За мнозина кръговите кръстовища са участък с високо напрежение, който изисква незабавно решение за нещо, което не разбират напълно: вашият изход. За да замените стресът с усмивка, направете го стандартна оперативна процедура, за да си направите 360-градусова изследователска обиколка. Обсъдете изходите с вашия навигатор, отидете отново, ако е необходимо, и след това уверено се отправете към изхода, който сте избрали. (Не се притеснявайте, няма други коли да знаят, че сте били там достатъчно пъти, за да се замайвате.) Когато се приближавате към особено сложно кръгово кръстовище, първо трябва да преминете диаграма, показваща разположението и различните изходи. В много случаи и настилката е нарисувана с името на конкретния път или град, към който води алеята.