ИЗПРАТИ СИГНАЛ
27 Jul

Европейски пътища през лятото (продължение)

Road Respect

Знайте законите:

Светлини: Много европейски държави изискват от вас да имате фарове по всяко време, когато автомобилът работи, дори и при дневна светлина.

Телефони: Почти всички страни забраняват разговорите по мобилен телефон без слушалки за свободни ръце.

Никакво завиване на дясно на червен светофар: Незаконно е да завиете надясно на червена светлина, освен ако отделен знак или секция не го разрешават специално (най-често в Германия).

Деца: Повечето държави изискват седалки за безопасност за деца под тригодишна възраст, но някои – включително Ирландия и Германия – се нуждаят от допълнителни седалки и за по-големи деца. В почти всички страни децата на възраст под 12 години не могат да се возят на предната седалка без допълнителна седалка; В няколко е забранено за децата на предната седалка, без значение възрастта, а някои имат тези правила на предните седалки за тийнейджъри до 18-годишна възраст.

Комплект за безопасност: Много държави изискват от всеки автомобил да притежава рефлекторна жилетка за безопасност или комплект с отразяващ триъгълник (обикновено се предлага от компанията за наемане).

Дрегер за алкохол: Във Франция всички автомобили трябва да имат неизползван Дрегер в багажника

Зони с ниски емисии: В много градове автомобилите трябва да отговарят на определен стандарт за емисии, за да влязат.

Не пийте и шофирайте! Законният лимит за кръвно-алкохол е нисък на континента и в Ирландия, а наказанието варира от сериозни глоби до лишаване от свобода. Европа взима сериозно своите закони за шофиране в нетрезво състояние или под влиянието на наркотици, както и вие трябва.

Не използвайте кола за разглеждане на забележителности. Паркирайте колата си и използвайте обществен транспорт или таксита.

carparkzoneГрадовете в Европа предприеха мерки за възпиране на градското шофиране. Например, за да шофирате навсякъде в центъра на Лондон или Стокхолм, ще платите такса “за задръстване”. Ще плащате такси за шофиране в Осло и Берген – но поради автоматичните им системи, може да не знаете, докато не получите Електронен фиш два месеца по-късно.

Автомобилът е забранен изцяло в много италиански градски центрове, включително Рим, Неапол, Флоренция, Пиза, Лука, Сиена, Сан Джиминяно, Орвието и Верона. Не шофирайте и не паркирайте навсякъде, където виждате знаци, с надпис Zona Traffico Limitato (ZTL, често показвано над червен кръг). Ако направите това, дори и само за кратко, случайно, ще получите електронен фиш по-късно. Ако вашият хотел е в ограничен район, помолете да регистрират колата ви или да ви посочат легален паркинг.

Средиземноморските курортни зони са изключително задръстени през летните уикенди.

german autobahn toll bridge

В много страни очаквайте да заплатите за използване на автомагистрали (чрез такси за изминат участък или винетни стикери). Високоскоростните отсечки в някои страни, като например почти всички магистрали във Великобритания и известната автомагистрала в Германия са свободни за шофиране без такси, за разлика от главните пътища в голяма част от средиземноморска Европа – в това число Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция и Хърватия, където периодично ще се сблъскате с кабини за такси за изминат участък. Таксите се основават на разстоянието, което шофирате. Други държави не използват кабини за такси за изминат участък, а вместо това изискват от шофьорите да си закупят стикер за разрешение (т.н. “винетка“). Ще ви струва около 35 евро винетката за магистрали в Швейцария, за цяла година. maut autobahnДруги държави, които изискват винетки за магистрали имат и краткосрочни винетки (7-10 дни, за 7-15 евро) – Австрия, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения. Най-често можете да си намерите стикерите на граничните пунктове, бензиностанциите и пощенските станции. Ако нямате такъв, много бързо ще се срещнете с първата си местна пътна полиция. Глобите за това, че не се показва правилният стикер, започват от около 120 евро.

Биг Брадър гледа! В много страни трафикът се следи от автоматични камери, които проверяват скоростта на автомобила.  Разпечатват снимките и изпращат електронни фишове и глоби по пощата. Бъдете разумни и спазвайте ограниченията за скоростта на конкретните райони.

Седнали зад волана, можете да проклинате задръстванията, тесните пътища и разбитите пътища, но шофирането в Европа увеличава вашият опит. Шофирането у дома е досадно и шаблонно,  шофирането в Европа е запомнящо се.