Екипа на  Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи сме обидени от изказването на бургазлията Михаил Попов във връзка с надписите „ПОГЛЕДНИ“ на пешеходните пътеки в Бургас.

Пред Gramofona.com Попов коментира, че при инцидентите по пътищата в България не са виновни участниците в движението, а „всичките тези пишман специалисти на местно и държавно ниво, които създават условията – инфраструктура, закони, контрол, правила за шофьорските изпити и въобще всичко, свързано с безопасността на пътя“.

„Надписите не сме ги измислили ние. Такива има в Англия и в много други държави. Ние ги взаимствахме и поехме инициативата с наши средства, бои, шаблони и разговори с местните власти на отделните общини да променим нещо“, обясни в правото си на отговор председателят на асоциацията Иван Николов.

По думите му стрелките и надписите са начини, които да подсещат пешеходците да се огледат наляво и надясно преди да пресекат. Николов е категоричен, че всеки трябва да спазва правилата.

„От това,  което се говори от години по медиите, се появява едно много неприятно противопоставяне на велосипедист, моторист, автомобилист, пешеходец. Мисля, че такова противопоставяне не е необходимо на никой. Пешеходецът е с право на пешеходната пътека, но срещу него има една машина и във всеки един момент тази машина може да се развали. Има и един човек в тази машина, на който може да му стане лошо и действително да няма възможност да реагира адекватно. За да докажеш своето предимство, трябва да се хвърлиш пред колата ли? Не мисля, че това е правилно“, категоричен е Николов.

Той призова хората когато излизат да уважават всички около тях така, както уважават най-близките си. „Тогава проблеми няма да има“, допълни Николов. Той изказа огромна благодарност на общинския съветник Живко Табаков и заяви, че без него надписите в Бургас нямаше да ги има.