ИЗПРАТИ СИГНАЛ
20 Nov

Да си спомним за жертвите на катастрофи днес

ПТП

Днес отбелязваме деня за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия. Той се пада всяка трета неделя от предпоследния месец в годината. Целта на този ден е да си спомним за жертвите на пътя и да изразим съболезнованията си към техните близки, които са преживели болката от загубата на любим човек. Също отдаваме почест и към служителите на реда, полицаите, пожарникарите, докторите, медицинските сестри, консултантите и изобщо всички хора, които се ангажират в нелеката задача да спасяват пострадалите при катастрофа. Да не забравяме, че тези хора също са участници в тази трагедия и са принудени да понасят нейната тежест върху собствените си плещи и психика.

Нека този ден послужи също и за апел към повече внимание и безопасност по пътищата. Смъртните случаи и травмите вследствие на ПТП и без друго са зловещо чести у нас, а целта на подобно мероприятие е да привлече вниманието на обществеността към този проблем и да повиши информираността по въпроса. Също така това би се отразило и спрямо помощта към близките и пострадалите от ПТП, би акцентирало върху необходимостта от профилактика на пътищния травматизъм и по-строго санкциониране в случай на неспазване на правилата за безопасност на движението.

В този ден се отдава възможност на всеки да преосмисли и подчертае своя принос в предотвратяването на пътно-транспортните произшествия. Черната статистика показва, че седмично 15 българи губят своя живот в резултат на автомобилни катастрофи. Повече от 150 души пък са ранените за същото време и за жалост голяма част от тях остават с трайни увреждания до живот.

Затова нека на този ден за пореден път да изразим своя апел към безопасност на пътя, към повишено внимание и отговорност както към тези, които са зад волана, така и към всички преки и непреки участници в движението.