ИЗПРАТИ СИГНАЛ
14 May

Близки на загиналите край Луковит настояват за по-строги присъди

катастрофа луковит

Близки и приятели на четирима младежи, които станаха жертви на неправоспособен водач, настояват за справедлива присъда.

Катастрофата стана на 5 май край град Луковит. Влади, Цвети, Ники и Иван тръгват към София, където Влади и Цвети трябвало да държат изпит, тъй като са студенти по право.

„Наистина след предаването в понеделник депутати се видяха с нас. Обещаха ни съдействие”, каза в „Здравей, България” на Нова ТВ Валя Теслакова, майка на катастрофирало момиче. Нейната Цветелина пострада при катастрофа, при която загинаха двама души, а Цвети е в болница в кома, с опасност за живота. Загиналите момчета са на по 20 години. В предаването на “Нова” Теслакова съобщи, че предстои среща с юристи, за да се изготвят законодателни промени за това как да се наказват шофьорите убийци.

„Може би утре ще им ги връчим”, каза тя. По думите на майката най-важното е да се промени член 343 от Наказателния кодекс – който управлява автомобил, без да има свидетелство за това, да се разглежда като умишлено престъпление. „Този човек се е качил в колата си със съзнанието, че ще убива. След като е причинил смърт, той трябва да носи отговорност”, смята тя.

Винаги може да се увеличи тежестта на едно наказание и да се очаква, че това ще бъде някаква превенция срещу извършването му.

Практиката показва, че това не е така. Най-силната превенция е евентуалният престъпник да знае, че наказанието е неизбежно, а не дали ще е 10, 12 или 14 години”, заяви бившият вътрешен министър Йордан Соколов пред медиите. Той също обърна внимание и на последния трагичен инцидент на пътя, когато 30-годишен мъж без книжка прегази две момчета и избяга с колата от местопроизшествието.

„Слушах колегата прокурор, който вероятно е наблюдаващ на това досъдебно производство. Той каза, че се предвиждат за такъв вид престъпление от 3 до 10 години затвор. И правилно, като начало това е основният състав. Но аз смятам, че случаят е особено тежък. Тогава предвиденото наказание е от 5 до 15 години. Би могло да се промени законодателството в тази посока, но много предпазливо и внимателно, защото престъпната самонадеяност е много близка до този умисъл”, обясни юристът Ивета Анадолска.

„Защо един човек с 93 криминални регистрации, с 12 присъди, ако се разгледат тези присъди, няма начин той да не е рецидивист. Да се види защо след 12 присъди на такава възраст той е на свобода”, запита Йордан Соколов.

Бившият вътрешен министър даде за пример Финландия, където ако човек бъде хванат да шофира пиян, отива в затвора за пет години. При повторно нарушение, наказанието е доживотна присъда.

Източник: Нова ТВ